2. den - středa 16.5.2018

Ve středu po snídani nás cestou do Domu přírody provázel slabý deštík, který jsme chráněni stromy téměř nepocítili. Dnes jsme se dozvěděli spoustu zajímavostí ze života Netopýrů velkých a Vrápníků malých. Mohli jsme si potěžkat, kolik asi váží v porovnání s jinými drobnými živočichy, a nebo si „přivonět“, jak je cítit netopýří trus, který se používá jako výborné hnojivo. B-) Při hrách jsme si vyzkoušeli, jak netopýři využívají sluch k lovu potravy a jak musí v lese opatrně lovit hmyz a vyhýbat se při tom sovám. Třetí možnou cestou ze Skalního mlýna, tentokrát „po zelené“, jsme se kochali krásami okolní přírody (Čertův most, jeskyně ve skalách, soutěsky,…) a sbírali šneky ze silnice. Tato trasa byla ze všech tří nejnáročnější! Naštěstí nás velice silně motivovala představa zlatavých řízků na oběd, takže i tuto jsme zdolali velice rychle a zdatně, byť nás stála opravdu hodně sil!

Při zaslouženém odpočinku během poledního klidu jsme dočerpali energii a po 15. hodině jsme vyrazili na prohlídku Kateřinské jeskyně, nejznámějšího zimoviště netopýrů v Moravském krasu. Teď už víme, jak vznikají a jmenují se jednotlivé krápníky, že se v této jeskyni realizují koncerty a že ve znaku má jeskyně krápníkový útvar ve tvaru čarodějnice opírající se o hůl. Po prohlídce jsme opět zdolali 2km lesní trasu, zlehka se posilnili plněnými sladkými knedlíky a vyrazili se vydovádět na parkoviště. Hrála se vybíjená, „miny“, holky skákaly gumu a také kreslily křídami. Po hygieně a sprše si děti dopsaly dnešní program do Výletních deníčků a šupky dupky do postýlek. Ještě se chvíli povídalo, ale teď už se z pokojů ozývá jen tiché oddechování pokojně spících dětí.

Zítřejší celodenní program „Výprava za vznikem Moravského krasu“ zahájíme v 9 hodin v Domě přírody, pokračovat budeme prohlídkou Punkevních jeskyní, včetně plavby na lodičkách a zakončíme jej v Korálovém závrtu.